A szívritmuszavar diagnózisa

Az orvosi csapat

Legvalószínűbb, hogy a háziorvosa az első, akihez panaszaival fordul. Amennyiben családorvosa azt gondolja, hogy panaszai hátterében ritmuszavar áll, kardiológushoz fogja utalni.

A kardiológus az a szakorvos, aki a szívvel kapcsolatos betegségekre szakosodott. Elképzelhető, hogy ezt követően is egy kardiológus fogja kezelni, de lehetséges, hogy más, a pitvarfibrillációban járatos orvos fog önnel foglalkozni. Felmerül annak lehetősége is, hogy egy úgynevezett elektrofiziológus, a szív elektromos rendszerére specializálódott szakorvos fogja kezelni.

szívritmuszavar diagnózis

Diagnosztikus tesztek

Tekintettel a ritmuszavarok kiszámíthatatlan, és változó természetére a pitvarfibrilláció diagnosztikája időnként nehézségekbe ütközhet. Miután felvettek egy átfogó kórtörténetet, és egy alapos fizikális vizsgálaton esett át, gyakran különböző orvosi tesztekre küldik, hogy meghatározzák az elváltozás súlyosságát, formáját. Az egyik ilyen vizsgálat a Holter monitorozás.

Holter monitorozás

Az átlagos, normál napi aktivitás mellett előforduló ritmuszavar nem mindig mutatható ki az orvosi rendelőben egy rutin vizsgálat során. A Holter monitor egy kicsi hordozható eszköz, amely azt a célt szolgálja, hogy hosszabb ideig 24- 48 órán át rögzítse a szív elektromosos tevékenységét. ,Mint EKG esetén itt is elektródákat rögzítünk a mellkasra. A beteg a dereka, ill. a nyaka körül hordja a monitort egy kis táskában.