GY.I.K.

K: Honnan tudja az orvosom, hogy pitvarfibrillációm, ill. ritmuszavarom van?

V: Az orvos megvizsgálja és készíthet egy EKG-t. Az EKG egy olyan görbét rajzol, amin a szív elektromos tevékenysége látható. Az orvosok ezek alapján meg tudják különböztetni a normális, ill. a nem normális szívműködést.

K: Van-e valami veszélyes a pitvarfibrillációban?

V: A pitvarfirilláció önmagában nem életveszélyes. Azonban nagyon fontos hogy a pitvarfibrillációt nem csak azért kell kezelni, hogy, csökkentsük a tüneteket, hanem azért is hogy csökkentsük a szélütés esélyét. A megfelelő kezelés tehát elengedhetetlen az orvos részéről. Ha a szív hosszú távon rendszertelenül ver, idővel elfáradhat, és ez szívelégtelenséghez vezethet.

K: A pitavfibrilláció genetikai betegség?

V: Bár extrém ritkán, de bizonyos kutatások azt sugallják, hogy van familiáris formája a pitvarfibrillációnak. A pitvarfibrilláció genetikai eredetére irányuló kutatások még korai szakaszban vannak, és további vizsgálatok szükségesek mielőtt végső következtetésre jutnánk.

K: Meg lehet-e halni pitvarfibrillációtól?

V: A pitvarfibrillációs epizódusok többsége nem életveszélyes. A legnagyobb veszélyt a szívbetegség, ill. a szélütés kialakulása jelenti.

K: Érintheti-e a mindennapi tevékenységemet a pitvarfibrilláció?

V: Bizonyos betegeknek, különösen tartós pitvarfibrillációban szenvedőknek meg kell változtatni mindennapi életvitelüket, mivel fáradtságot, szédülést, légszomjat, gyengeséget, fáradékonyságot érezhetnek. Mások lehet, hogy nem éreznek semmiféle panaszt és nem kell életmódjukon változtatni. Mindig konzultáljon orvosával, ha változtat fizikai aktivitásán, ill. erős fizikai munkát végez, hogy elkerülje a további állapotromlást.

K: Fáj a pitvarfibrilláció?

V:A pitvarfibrillációs epizód jellemzően nem fáj. Néhányan mellkasi diszkomfortot éreznek, mások egyáltalán semmit. Bár érezhetünk fájdalmat a pitvarfibrilláció alatt inkább zakatoló szívverésről, ill.idegességről számolnak be az emberek.

K: Ugyanaz-e a pitvarfibrilláció, mint a tachycardia?

V: Tachycardiának nevezzük a gyors szívverést. Számos tachycardia típus létezik a pitvarfibrilláció ezek egyike.

K: Honnan tudom, hogy melyik kezelési típus a megfelelő számomra?

V: Meg kell vitatni orvosával a kezelési lehetőségeket, beleértve életvitelét, napi aktivitását, hogy az önnek legmegfelelőbbet tudja javasolni. A választás nagy mértében az ön tüneteitől, ill. a szívritmuszavartól fog függeni.

K: Elmúlhat-e önmagától a pitvarfibrilláció?

V: Néhány beteg esetében a pitvarfibrilláció önmagától megszűnik. Egy spontán remissziónak nevezett folyamatban a szervezet alkalmazkodik ahhoz, ami a ritmuszavart okozta, és a szív elkezd normális ütemben verni minden kezelés nélkül. Mindenesetre a spontán remisszió előfordulási gyakorisága igen alacsony, és nem tanácsos a kezeléssel várni.