A szívritmuszavar kezelése

Katéterabláció

Mi is az a katéterabláció?

A katéterabláció egy speciális beavatkozás a pitvarfibrilláció kezelésére. Általában egy elektrofiziológusnak nevezett szívspecialista végzi.

A katéterabláció a pitvarfibrilláció esetében egyre gyakrabban alkalmazott beavatkozás, mivel hatásos módja a ritmuszavar kezelésének, és nem igényel megterhelő szívműtétet, azaz a beavatkozás után a beteg gyorsan visszatérhet a normális életvitelhez.

A beavatkozást a keringési rendszeren keresztül a szívbe juttatott katétereknek nevezett különböző drótok, és eszközök segítségével végezzük. A szívben a kóros elektromos jeleket adó területeket speciális energiaforrás segítségével semlegesítik.

Katéterabláció

Az ablációs beavatkozás

A beavatkozás általában kórházban, annak egy speciális kardiológiai központjában zajlik (centrumok). A kórházi felvételi, és elbocsátási szokások országról országra, kórházról kórházra változnak, de általában a beteg a beavatkozást megelőző napon kerül felvételre, ill. az azt követő napon elbocsátásra.

Reggel a kórházi személyzet előkészíti a beavatkozásra. Azt a területet, ahol a katétereket feljuttatják (lágyék, ill. nyak) megfelelően előkészítik, és nyugtatót kap, hogy relaxáljon. Elképzelhető, hogy el is altatják.

Ezt követően az elektrofiziológiai laboratóriumba tolják, ahol a beavatkozás történik. A katétereket a megfelelően előkészített területen keresztül a vezető eszközök segítségével felvezetik a szívükbe, hogy a pitvarfibrillációért felelős nem megfelelően működő területeket az energiaforrás segítségével elroncsolják.

Érezhet némi nyomást, amikor a katétereket felvezetik a lágyékán, és vannak, akik átmeneti, bizonytalan mellkasi fájdalmat éreznek a beavatkozás során. Az orvos adhat önnek gyógyszert, amennyiben szükséges hogy megszűntesse ezeket a panaszokat.

A beavatkozás után a katétereket eltávolítják, és egy kötést helyeznek fel a lágyékára, hogy megakadályozzák a vérzést. Általában pár óra ágynyugalomra van szükség, és további megfigyelésre a következő napig, hogy ezt követően otthonába távozhasson.

A beavatkozás után

Amikor hazakerül, pár napig csökkenteni kell fizikai aktivitását. A beavatkozás után pár nappal képes lesz a munkájába visszatérni, amennyiben ez fizikailag nem túl megerőltető.

A beavatkozást követően orvosa tanácsolhatja azt, hogy ne vezessen autót egy rövid ideig. Szintén tanácsot adhat az elkövetkező ellenőrző vizitekkel kapcsolatosan is.

Kiknél tanácsos a katéterabláció?

A katéterabláció elvégzése leginkább azon betegek esetében szükséges, akiknél a pitvarfibrilláció kezelése nem érte el a várt sikert. (Fuster V, et al, 2006)

A kezelőorvosa azért dönthet a katéterabláció mellett, mert ez lehet az a hatásos kezelés, aminek során a pitvarfibrillációs epizódok gyakoriságát, ill. a tüneteket csökkentik. A katéterabláció a normál szinusz-ritmus teljes visszatéréséhez is vezethet.

A katéterabláció előnyei, ill. veszélyei

A katéterabláció egyre gyakrabban használt technika a pitvarfibrilláció kezelésében (Cappato R, et al. 2005). A legtöbb ember estében, aki átesik ilyen beavatkozáson, hosszútávon csökken a pitvarfirillációs epizódok gyakorisága, ill. az ezek által okozott tünetek súlyossága. Bizonyos esetekben a beavatkozást követően a ritmuszavar miatt szedett gyógyszerek mennyiségét lehet csökkenteni, ill. el is lehet hagyni.

A katéterabláció biztonságosnak mondható. Mint minden orvosi beavatkozás esetében a pitvarfibrilláció ablációval kapcsolatos veszélyek függenek a betegtől, ill. a beavatkozást végző centrum tapasztalatától. Orvosa tájékoztatni fogja a beavatkozással kapcsolatos esetleges veszélyekről, szövődményekről.