A szívritmuszavar kezelése

A pitvarfibrilláció tüneti terápiája

Cardioverzió

Időnként a pitvarfibrilláló a szív azonnali kezelést, a normál szinusz-ritmus visszaállítását igényli. Ezt mindig orvos végzi és általában kórházi körülmények között. Két módon lehet a cardioverziót véghezvinni.

Elektromos cardioverzó - Ezt a típusú beavatkozást altatásban végzik. A beteg szívét a mellkasára helyezett defibrillátoron keresztül elektromos sokk éri. Az elektromos sokk megállítja a szívet egy pillanatra, és amikor újra elindul, a normál szinusz-ritmus helyreáll.

Gyógyszeres cardioverzió - Ezt a típusú cardioverziót úgynevezett antiaritmiás gyógyszerekkel végzik. Időnként az orvos az elektromos cardioverzió előtt antiaritmikumot adhat, különösen abban az esetben, amikor korábban már volt sikertelen elektromos cardioverzió.

Szív EKG

Bár a cardioverzió az esetek 95%-ban azonnal visszaállítja a normál szinusz-ritmust, időnként a szív ismét pitvarfibrillációba fordulhat. A cardioverzión átesett betegek több mint felénél bizonyos idő elteltével ismételten kialakult a szabálytalan remegő szívverés.

Gyógyszerek

Amikor a szív pitvarfibrillál túl gyorsan, és rendszertelenül ver. A gyógyszeres kezelést önállóan, ill. egyéb más kezelés kiegészítéseként is használhatjuk. Három típusú gyógyszeres terápia használható a pitvarfibrilláció típusától függően. Ezek a következőképpen hatnak:

  • Vagy a szívfrekvenciát csökkentik (ezek nevezzük frekvenciakontrolláló gyógyszereknek) (digitalis, verapamil, diltiazem, atenolol, metoprolol, propranolol, stb…)
  • Vagy a rendszertelen szívverést szűntetik meg (ezek a ritmuskontrolláló gyógyszerek (flekainide, amiodarone, sotalol, dofetilide)
  • Vagy a vér hígításával a vér alvadását meggátolják (ezeket hívjuk anticoagulánsoknak) (Aspirin, Warfarin, Syncumar)

Orvosi eszközök

Úgy is dönthet a kezelőorvosa, hogy a pitvarfibrillációjára a legjobb kezelés egy eszközt beültetése, ami szabályozza a szívverését.

Pace-maker (szívritmus-szabályzó)

A szív természetes pace-makere a szinusz csomó megbetegedhet, ami túl gyors, túl, lassú, ill. rendszertelen szívműködéshez vezethet. A szív elektromos pályái szintén blokkolva lehetnek.

A mesterséges pace-maker egy elem által működtetett kis eszköz, ami segít fenntartani a szív ritmusos működését. Egyesek állandóak (belső), egyesek csak átmenetileg működnek (külső). Ezek helyettesíthetik a rosszuk működő természetes szívritmusszabályozót, vagy a blokkolt elektromos pályát.

  • A pace-maker elemek segítségével küld elektromos impulzust szívhez, hogy megfelelően pumpáljon. Egy elektródát helyeznek el a szív falában, és piciny elektromos kisülések jutnak el a szívbe az elektródán át.
  • A legtöbb pace-maker úgynevezett on-demand módban működik. Van érzékelő részük. Ha a szív frekvenciája egy bizonyos érték felett van, kikapcsolja a jelküldést, visszakapcsolja ha a szívfrekvencia túl alacsony.