A szív

A működő szív

A szív elhelyezkedése és fő feladata

A szív egy izomból álló szerv, mely a mellkasunk közepében helyezkedik el a bordák által alkotott mellkas vázban a szegycsont és a tüdő között.

A szívünk fő feladata, hogy a vérkeringést biztosítsa a testünkben. A vér oxigént és más egyéb fontos tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. A testünkben lévő egyéb szervek (pl: az agy, vesék, máj) működése leállna, ha nem kapna oxigént és tápanyagot a vérből.

A szív felépítése

A szív négy, úgynevezett üregre osztható.

A fölső két üreget a szívben pitvaroknak hívjuk (bal és jobb pitvar) és az a feladatuk, hogy a beömlő vért fogadják. Az alsó két üreget a szívünkben kamrának hívják. Jobb illetve a bal kamra. Az ő feladatuk, hogy továbbítsák a vért.

Szív anatómia Szív anatómiai metszet

A pitvarok és a kamrák olyanok, mint két szoba, amiket ajtó választ el egymástól. A pitvarok, és kamrák közötti ajtót billentyűnek nevezik. A billentyűk feladata, hogy egyenirányítsák a véráramot a pitvaroktól a kamrák felé.

A véráram útja a szívben

A szív a keringési rendszerünk része, mely magába fogalja a véredényeket, illetve a tüdőt is. A keringési rendszerben a vér folyamatosan áramlik, hogy testünket ellássa oxigénnel és tápanyaggal.

Amikor a vér a szívhez ér először a pitvarokba ömlik, majd a pitvarokból a kamrákba - a jobb pitvarból a jobb kamrába, a bal pitvaron keresztül a bal kamrába.

Szív artéria, aorta és véna

Egy egészséges szívben a szívüregek tökéletes összhangban tartják fenn a véráramot. Egyetlen szívdobbanás alatt (da-damm) az üregek összehúzódnak, elernyednek, a billentyűk nyílnak, illetve záródnak, és a vér átáramlik a szíven.