A szívritmuszavar

Bradycardia

Azt a ritmuszavart, amikor a szív lassan ver (60/perc frekvencia alatt) bradycardiának hívjuk. Azoknak az embereknek, akik fizikálisan igen aktívak (pl. sportolók) a nyugalmi szívfrekvenciájuk gyakran kevesebb 60/percnél, ez azonban nem mondható kórosan alacsonynak.

A bradycardia nem feltétlenül igényel kezelést, hacsak nem jár elhúzódó, ill. ismétlődő tünetekkel, mint fáradtság, szédülés, ájulás, ill. ájuláshoz hasonló rosszullét (Vardas PE, et al 2007). Ezeket a tüneteket lehet kezelni, és bizonyos esetekben megszűntetni a bőr alá beültethető elektromos szívritmusszabályozó készülékkel.

Tachycardia

Azt a ritmuszavart, amikor a szív túl gyorsan ver, tachycardiának hívjuk. A tachycardia palpitációt, mellkasi fájdalmat, szédülést, ájulást, ill. ájuláshoz hasonló rosszullétet okozhat. A gyors szívműködés lehet ritmusos, ill. nem ritmusos. (Ashley E & Niebauer J, 2004).

Amikor a gyors szívverés a kamrából ered kamrai tachycardia a neve. Ilyen típusú ritmuszavar esetén a szív nem képes elegendő mennyiségű vért juttatni az agyba és a létfontosságú szervekbe, és minden figyelmeztető jel nélkül kamrafibrillációba, a legveszélyesebb ritmuszavarba torkollhat. Kamrafibrilláció alatt a szív alsó üregei remegnek, és a szív képtelen tovább vért pumpálni, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

Időben kezelve a kamrai tachycardia, ill. a kamrafibrilláció normál sinus ritmusba fordítható egy elektromos készülékkel; vagy egy mesterséges szívritmusszabályozóval, vagy sürgős esetben defibrillátorral. A gyors szívverést szintén kontrollálhatjuk gyógyszeresen, ill. úgy hogy elroncsoljuk a ritmuszavarért felelős területet.

Gyakori eset, hogy a betegek paroxizmális pitvarfibrillációval fordul az orvoshoz, ami a későbbiek során egyre hosszabb ideig tart végül átalakul persistens, majd permanens pitvarfibrillációvá. Ez azért van, mert a pitvarfibrilláció pitvarfibrillációt szül, mivel a ritmuszavar során a pitvarok elektromos tulajdonságai változnak meg, így önmaguk számára okoznak, ill. tartanak fenn pitvarfibrillációt.