A szívritmuszavar

Pitvarfibrilláció

Mi is az a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar a felnőttek körében. Annak az esélye, hogy pitvarfibrillációnk alakul ki a kor előrehaladtával növekszik; a 60 évnél idősebb korosztály esetében 25-ból 1 embert érint, a 80 évesek felett pedig minden tízediket (Go et al. 2001) A pitvarfibrilláció a szív felső üregeit (pitvarok) rendezetlen működére készteti. Ez a rendezetlen összehúzódás rendszertelen pulzust okoz, ill. bizonytalan remegés-, ill. lebegésszerű mellkasi panaszokat.

A pitvarfibrilláció okai

Pitvarfibrilláció során a normális, ritmusos elektromos ingert, amit a sinus csomó küld a szívüregek felé egy rendezetlen, gyors, spontán elektromos jel váltja fel. Ez alatt a sinus csomó jelet nem ad le.

pitvarfibrilláció szívritmuszavar EKG

Ha ez elég gyakran következik be, a pitvar elkezd rendszertelenül összehúzódni, azaz pitvarfibrilláció indul el a fent említett panaszok kialakulásával.

A pitvarfibrilláció tünetei

Néha a pitvarfibrilláció egyáltalán nem okoz tünetet. Ezt hívják tünetmentes pitvarfibrillációnak. Más betegek esetében azonban az alábbi tünetek jelentkezhetnek (Fuster V et al .2006):

  • rendszertelen, heves szívverés amit palpitációnak hívunk
  • gyengeség
  • mellkasi fájdalom
  • fáradtság/levertség
  • megmagyarázhatatlan verejtékezés
  • fulladás

Problémák és veszélyek pitvarfibrilláció esetében

Pitvarfibrillációs epizód alatt a pitvarok nem húzódnak össze teljesen, azaz valamennyi vér, aminek a kamrákba kellett volna ömleni, a pitvarokban marad.

Lehetséges, hogy a vér, ami a pitvarokban maradt összegyűlik, és megalvad. Ha a vérrög kijut a szívüregből és a véráramba jut a szélütés rizikója megemelkedik.

A pitvarfibrilláció különböző fajtái

A pitvarfibrillációnak különböző fajtái vannak (Fuster V, et al. 2006). Ha egy betegnél már kettő, vagy több alkalommal jelentkezett pitvarfibrilláció, azt visszatérő pitvarfibrillációnak nevezzük.

A visszatérő pitvarfibrillációt tovább csoportosíthatjuk paroxismalis, persistens, ill. permanens pitvarfibrillációra attól függően, hogy kezelés nélkül megszűnik-e, illetve hogy mennyi ideig tartott (Fuster V, et al. 2006).

  • Paroxismalisnak akkor nevezzük a pitvarfibrillációt, ha a ritmuszavar saját magától kezelés nélkül is megszűnik általában 24 órán belül
  • Perzisztens pitvarfibrillációnak nevezzük a ritmuszavart, ha 7 napnál tovább tart és egy cardioverziónak nevezett beavatkozással kell megszűntetni, és így visszatér a szív normál ritmusa. A cardioverzió során elektromos sokk, vagy gyógyszer alkalmazásával állítjuk vissza a szinusz-ritmust
  • Permanens pitvarfibrillációnak tekinthető a folyamatosan fennálló pitvarfibrilláció. A ritmuszavar sosem szűnik meg és ez az egyetlen ritmus, amit a szív képes létrehozni. Ez a típusú pitvarfibrilláció általában semmilyen terápiára nem reagál és típusosan az idősebbekben fordul elő